Neophema werkgroep
Image default
Bedrijven

Wat doet een elektricien allemaal?

Een elektricien is iemand die in dienst is van een technisch bedrijf of installatiebedrijf, of een aannemer die verschillende specialisaties in huis heeft. een elektricien werkt bijvoorbeeld in de woningbouw of utiliteitsbouw zoals scholen en ziekenhuizen. Een elektricien kan en doet veel werkzaamheden. Er wordt vaak verwacht dat elektriciens defecte apparaten kunnen repareren, denk hierbij bijvoorbeeld aan een wasmachine, wasdroger of koelkast. Juist omdat deze apparaten niet gemakkelijk zelf te maken zijn en onmisbaar zijn in huis word er al snel aan een elektricien gedacht. De reparatie van deze machines hoort echter niet bij de werkzaamheden van een elektricien. 

Wat doet een elektricien wel?

Een elektricien zorgt ervoor dat de eerder genoemde apparaten gebruikt kunnen worden. Een elektricien houd zich bezig met het reparen en installeren van elektrische installaties, van de groepenkast tot stopcontact. Dus alle werkzaamheden met betrekking tot je elektra infrastructuur. Als je een nieuw huis gaat bouwen dan is het handig om een professionele elektricien in te schakelen. Wanneer je een nieuw huis laat bouwen dan moet er ook een compleet nieuwe elektra aangelegd worden. Een elektricien weer precies hoe dit moet. Een elekricien weet door zijn jarenlange ervaren precies wat hij wel en niet kan. 

Hoe word je elektricien?

Als je elektricien wilt worden dan is het natuurlijk belangrijk dat je passie hebt voor het vak. Je gaat natuurlijk makkelijker je droom bereiken als je het liefst dagenlang bezig bent met elektra. Om elektricien te worden heb je een technische opleiding nodig, bijvoorbeeld de mbo-opleiding eerste monteur elektronische installaties. Deze opleiding is op het niveau 3, waarbij je je kunt specialiseren in de industrie woning of utiliteit. anderen mbo opleidingen die je kunt volgen zijn laagspanningsdistributie, middenspannings distributie, of elektrotechnisch installeren. Deze opleidingen kun je volgen op niveau 2 en 3. Als je je verder wilt specialiseren dan kan je aanvullende opleidingen en cursussen volgen.