Neophema werkgroep
Image default
Bedrijven

De beste manier om te frezen

Frezen zorgt ervoor dat je strakke sleuven en randen krijgt. Het is een handige en snelle manier om te gebruiken voor je werk, bedrijf of als hobby. Let wel goed op de veiligheid, het materiaal en de frees die je wilt gebruiken. Het is niet makkelijk zelf te frezen en er zijn veel verschillende manieren. Je kan het zelf doen, gebruik maken van CNC frezen of zelfs het CNC frezen uitbesteden. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat frezen. Dat zetten we hieronder voor je op een rijtje.

Veiligheid

Veiligheid voorop! Zorg ervoor dat er geen vervelende ongelukken gebeuren op de werkvloer of als je je hobby aan het uitoefenen bent. Om verzekerd te zijn van een beperkt aantal ongelukken kies er dan in ieder geval voor om handschoenen, een bril en een masker draagt. De handschoenen zorgen ervoor dat je niet in je handen snijdt. Een bril zorgt ervoor dat je geen stof in je oog krijgt en een masker voorkomt dat je iets inademt. Ga je voor de volledige veiligheid? Draag dan ook oorbeschermers.

Materiaal

Als je zelf wilt gaan frezen moet je rekening houden met het materiaal dat je gebruikt. Ben je net begonnen en moet je nog het een en ander leren? Kies er dan voor om te beginnen met het frezen van zachthout. Je kan ervoor kiezen om steeds op een ander soort materiaal te oefenen. Zo leer je het frezen jezelf rustig aan. In principe kun je elke houtsoort gebruiken om te frezen. Het gaat hierbij vooral om je eigen kunnen. Houd ook hierbij altijd rekening met de veiligheid.

Soort frees

Er zijn twee soorten frezen: de groeffrezen (waar je groeven en sleuven mee maakt) en de afkantfrezen (waarmee je randen afwerkt). Binnen deze soorten zijn nog eens een hele hoop verschillende vormen te krijgen. Let hierbij op de grootte en de vorm dat je wilt gaan frezen.

CNC frezen uitbesteden

Wil je je niet beperken tot dit soort materialen kies, heb je geen zin om alles te onthouden of om frezen te leren? Maak dan gebruik van CNC frezen en besteed dit het liefste nog uit. Het voordeel aan CNC frezen is dat het ontzettend nauwkeurig en snel is. Het CNC frezen uitbesteden is de beste optie, omdat je het voordeel hebt van het precieze werk, zonder dat je de machine hoeft aan te schaffen. Daarnaast scheelt het een hoop leer en oefen werk