Neophema werkgroep
Image default
Bedrijven

De ins en outs van een webshop

Misschien heb je wel eens gehoord van Etsy, een groot platform waarop je zelfgemaakte artikelen kan promoten. Zulke activiteiten zijn populair, want je kunt vanuit je huis bezig zijn met je hobby en tegelijkertijd er iets mee verdienen. Toch zijn er wat valstrikken naast dit ideaalbeeld. Een webshop kan, vooral in je eentje en als je er een fulltime baan van wilt maken, ook best wel zwaar zijn. Gelukkig kun je het ook makkelijker maken. Dit zijn de ins en outs van een webshop.

Webshop opzetten

Het voordeel aan een site zoals Etsy is dat het platform al bestaat. Je hoeft hier dus helemaal niets voor te doen. Er bestaat al een grote hoeveelheid aan klanten die jouw product mogelijk kunnen vinden. Aan de andere kant moet je nog steeds actief deelnemen met marketing als je echt goed wilt gaan verkopen. Wil je een eigen website met eigen webshop, dan wordt die marketing nog veel en veel meer. Alleen een klantenbestand opbouwen kan eventueel al meerdere jaren duren, iets waar je best van tevoren op voorbereid mag zijn. Er zijn maar heel weinig mensen die bijna direct goed gaan verkopen.

Fulfilment

Als je eenmaal een webshop hebt lopen bestaat er zoiets als fulfilment. Dit gaat niet over persoonlijke voldoening, maar om een begrip uit de logistiek. Fulfilment slaat op alle processen die betrekking hebben op het moment dat iemand een bestelling plaatst tot dat iemand die bestelling in huis krijgt. Dit proces kan voor jou als zelfstandige webshop ondernemer soms best wel veel tijd kosten. Je kunt er daarom ook (als je later iets hebt om uit te besteden) voor kiezen om het fulfilment stuk uit te besteden aan een verzendcentrum. Net zoals Bol.com een groot warenhuis is voor allemaal winkels zijn er meer van dit soort bedrijven die voor jou kunnen inpakken en verzenden. Zo ontzorg je jezelf van alles op het maken na.

Eigen baas en onzeker

Zoals in veel sectoren waar je eigen baas bent is het hebben van een webshop lang niet altijd een zeker bestaan. Je hebt allerlei kracht en mogelijkheden om je eigen weg te kiezen, maar meestal is het beter om ook een gedeelte vaste inkomsten te hebben. Pas als je anderhalf tot twee keer een maandloon aan het verdienen bent met een webshop, dan is het redelijk veilig.

https://we-fulfil.nl/