Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Mooi riet, prachtige kap

Soms als je rondrijd door de afgelegenere dorpjes kom je er weleens langs rijden, luxueuze villa’s met een prachtige rieten kap, soms in combinatie met pannen maar vaak bestaande uit geheel riet. Een prachtig gezicht. Je zou denken dat riet alleen maar op villa’s en boerderijen past qua lay-out maar dit is niet het geval. Riet wordt op bijna alle soort huizen toegepast. Dit was vroeger wel anders. Voorheen werden rieten daken bijna alleen maar toegepast op boerderijen. Dit kwam door het feit dat een dak met riet bedekt vele malen goedkoper was dan een pannendak. Een pannendak was daarom ook een teken van welvaart en luxe. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en heeft bijna ieder huis een pannendak en een enkeling een rieten dak.

Niet alleen de prijs van riet is veranderd in tegenstelling tot vroeger, maar ook de kwaliteit en de levensduur van het riet. Dit laatste ligt echter wel totaal aan hoe het riet is gedekt. Er zijn daarin vele opties mogelijk. Je kan in eerste instantie stellen dat hoe schuiner het dak hoe langer het riet mee gaat. Echter mocht het dak heel schuin zijn maar het huis vaak in de schaduw staan in de buurt van bomen en het heeft veel geregend, dan verkort dit al snel de levensduur van het riet, mits het ieder jaar goed onderhouden wordt. Dit komt namelijk door het feit dat wanneer het heeft geregend en het huis staat vaak in de schaduw, dit vocht niet gemakkelijk kan opdrogen waardoor het riet kan verspochten. Daarnaast als het huis in de buurt staat van veel bomen, kan er gemakkelijk resten van de bomen op het dak blijven liggen wat kan gaan rotten. Door de combinatie regen, schaduw en bomen kan er snel mos vorming komen op het rieten dak, dit is funest voor de levensduur van het dak. Daarom is het van belang dat het dak ieder jaar wordt onderhouden door een ervaren rietdekker of een ander die weet hoe hij er mee om moet gaan.

Een rietenkap is dus prachtig, maar het is wel van belang dat je erover na denkt voordat je een rigoureuze beslissing neemt om van pannen naar riet te gaan omdat er veel meer onderhoud aan zit.

http://www.rietwerk.nl/