Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Vreemd nieuws

Het is misschien wel bizar nieuws: de Sinterklaasoptocht kan mogelijk niet doorgaan. Door de nieuwe besmettingen van het corona virus kan misschien niks meer doorgaan: maar een stukje cultuur die we dit jaar moeten missen weegt voor veel mensen nog het zwaarst. Nieuwssites praten er nog niet over, maar het ziet er naar uit dat dit wel het geval gaat zijn, ook al zijn we drie maanden verwijderd van het gebeuren.

Eerder in het jaar waren er al veel discussies over de sinterklaasoptocht, maar niet om het corona virus. De discussies gingen over een heel ander onderwerp: racisme. De meningen waren sinds tot kort erg verdeeld. Er waren steeds meer mensen die begonnen in te zien dat zwarte piet misschien wel racistisch opgevat kon worden. De gouden oorbellen, grote rode lippen en kroeshaar wezen er inderdaad op dat Zwarte Piet niet meer van deze tijd is.  Zwarte Piet werd als een slaaf gezien van Sinterklaas, en mensen die deze mening niet verdedigden, werden in de grond getrapt. En terecht. Mensen kunnen natuurlijk wel zeggen dat het zwarte gezicht, zogenaamde blackface, komt van het roet van de schoorsteen, maar als je verder kijkt dan dat, klopt dit natuurlijk niet. Dit verklaart niet waarom toevallig elke zwarte piet echt ‘Zwart’ is en waarom ze gouden oorbellen dragen en kroeshaar hebben.

Dat het een traditie is, gebruikten veel mensen als argumenten om er voor te zorgen dat zwarte piet bleef bestaan. Maar door de jaren heen zijn er veel tradities die zijn gekomen en die ook zo makkelijk zijn gegaan, omdat ze ethisch gezien niet goed waren, of om andere redenen. Het is dus goed dat zwarte piet veranderd is, en nu geen gouden oorbellen meer dragen. Ook is de blackface weggehaald: het is nu vervangen door roetvegen op het gezicht. Nu kan je tenminste echt zeggen dat zwarte piet door de schoorsteen is geklommen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://redactie24.be