Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

De meerjarenonderhoudsbegroting: de onderhoudsbeurten op een rijtje

De Vereniging van Eigenaren van een appartementencomplex wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gevormd door de eigenaren van de appartementen in het gebouw. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor het Vastgoedonderhoud, bestaande uit zowel simpele als complexe handelingen en beurten. Simpele onderhoudsbeurten, zoals het zemen van de ramen en het aanvegen van de portiek, zijn dan ook eenvoudiger te realiseren dan complexere zaken, zoals het vervangen van het videofoonsysteem of het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Dit verschil in complexiteit betekent echter geen verschil in de verantwoordelijkheid, waardoor het van belang is dat alle onderhoudszaken in kaart gebracht worden. Op die manier krijgen de eigenaren namelijk meer inzicht in de toekomstige kosten en dus de toekomstige, kostendekkende geldbijdrage per eigenaar. Echter, hoe stel je deze zogeheten Meerjarenonderhoudsbegroting eigenlijk op?

Het vastgoedonderhoud in een overzicht

De meerjarenonderhoudsbegroting brengt inzichtelijk in kaart welke onderhoudsbeurten in de komende vijf, tien, twintig of vijfentwintig jaar plaats zullen vinden. De experts van Laan35 zullen daarom allereerst langskomen om foto’s te maken en te inspecteren welke aspecten van het gebouw aan onderhoud onderhevig zijn. Deze foto’s maken vervolgens duidelijk waarom het onderhoud noodzakelijk is op een bepaald moment in de tijd en geven weer hoe het onderhoud de staat van het gebouw verbetert. Daarnaast zal in de onderhoudsplanning komen welke kosten hieraan verbonden zijn. Op die manier is voor iedere eigenaar duidelijk wat er aan het pand zal veranderen en op welk moment dat zal zijn, zodat niemand voor verrassingen komt te staan.

Ik wil een meerjarenonderhoudsbegroting!

Helpt de meerjarenonderhoudsbegroting jouw VvE uit de brand? Twijfel dan vooral niet langer óf je een onderhoudsbegroting op wil laten stellen, maar ga in overleg met Laan35 wánneer we aan de slag kunnen! Laan35 denkt graag met je mee en adviseert je in alle mogelijkheden bij het opstellen van de planning.

https://laan35.nl/