Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Gesteente

We zien het overal om ons heen; gesteente. In ons huis; de rode waaltjes in de muur of de keramiek tegel in de douche, op de straat en in de sieradenwinkel. Maar velen van ons weten er eigenlijk niet zo heel veel over. Hoe ontstaat gesteente eigenlijk en waar is het van gemaakt?

Daarvoor moeten we diep in de grond zoeken. Stenen zijn namelijk gemaakt van magma, een hete vloeiende brij waarop de aardplaten drijven. Wanneer deze magma te ver naar boven komt, wordt het koeler. Hierdoor wordt het niet meer vloeibaar en stolt het dus. Wanneer het helemaal hard is, is het een gesteente. Dit gesteente heet stollingsgesteente. Elk gesteente is ooit stollingsgesteente geweest.

Maar stollingsgesteente is niet het enige soort gesteente dat er is. Neem bijvoorbeeld sedimentgesteente. Dit ontstaat wanneer gesteente erodeert. Erosie is het verlies van gesteente van deeltjes door exogene krachten. Dit kan door wind die langs gesteente waait met stukjes zand erin en hierdoor een deel van de steen weghaalt, maar dit kan ook door water de met zo’n kracht over gesteente rolt, dat het de steen afslijt. Ten slotte kan het ook door de kracht en de druk van ijs, door middel van bijvoorbeeld een gletsjer. Al deze geërodeerde deeltjes komen samen op een punt waar deze kracht minder werking heeft, en door druk wordt dit sediment samen geplet tot sedimentgesteente.

Ten slotte is er nog metamorfgesteente. Dit is gesteente dat van samenstelling verandert door druk en temperatuur. Dit gebeurt wanneer gesteente zich diep in de aarde bevindt en dus onder veel druk en hitte staat, maar kan ook gebeuren dichtbij een vulkaan, waar ook veel druk en hitte is. Hierdoor kunnen er bijvoorbeeld edelstenen ontstaan in gesteente, omdat de chemische samenstelling verandert wordt. Deze edelstenen zijn erg waardevol en daarom doen mensen erg hun best om zo dicht mogelijk bij een vulkaar aan mijnbouw te doen.

https://www.bricksandstones.nl/