Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Een hypoallergene hond, is dat mogelijk?

Personen met een liefde voor honden, maar een allergie hebben voor de geliefde viervoeters, zitten in een groot dilemma. Het twijfelende baasje zal met de aanschaf zichzelf zowel gelukkig als ongelukkig maken op hetzelfde moment.

Gelukkig is er een oplossing om een allergische reactie bij het contact te vermijden zover dat mogelijk is. De hypoallergene hond blijkt over eigenschappen te beschikken die geen allergie veroorzaken. Echter is het ingewikkeld of een hypoallergene hond echt bestaat.

Betekenis

Allergische personen beweerden dat enkele rassen de allergie nauwelijks opwekken, waardoor het contact met deze rassen mogelijk is. Toch vergissen mensen zich in de betekenis; een hypoallergene hond sluit een mogelijke allergie niet uit.

Het blijkt onmogelijk te zijn een ras te vinden dat 100% hypoallergeen is en geen reactie zal veroorzaken. Zo zullen er altijd personen zijn die helaas niet de kans hebben in dezelfde ruimte te verblijven waar de hond zich op hetzelfde tijdstip bevindt.

Onderzoek

Toch zijn er vele allergische personen die overtuigd zijn dat enkele rassen daadwerkelijk als hypoallergeen beschouwd kunnen worden. Ondanks er onderzoek is gedaan naar verschillende rassen, is het nog niet duidelijk waarom sommige rassen geen reactie veroorzaken.

Een hondenallergie blijkt uit verschillende onderzoeken veroorzaakt te worden door het CanF1 eiwit, dat te vinden is in het speeksel en de huidschilfers van de hond. Bij het inademen van deze eiwitten zou een reactie kunnen ontstaan.

Het is ingewikkeld te zeggen welke personen wel en welke geen reactie zullen krijgen op de rassen die kunnen worden beschouwd als ‘hypoallergeen’. Zolang er na de onderzoeken geen conclusie kan worden getoond, zullen de allergische personen geen garantie krijgen te ontkomen aan de allergie.

Zo is het altijd verstandig rekening te houden met een huisbezoek bij een baasje van een lief hondje, ondanks deze wordt gezien als hypoallergeen hond. Elk persoon reageert anders op de bepaalde eiwitten.

http://ydolo.be