Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Het nadeel van drie dankbare beroepen

Het nadeel van drie dankbare beroepen

Wat wil je later worden? Die vraag heb je in het verleden toen je nog een kind was vast heel vaak gehoord. Veel kinderen geven op die vraag als antwoord:  Juf of meester, politieagent, of verpleeg(st)er bij een bejaardenhuis. Kinderen zien in dat het avontuurlijke en dankbare beroepen zijn. Echter hebben zij vaak niet door dat het in werkelijkheid toch veel zwaarder is dan over het algemeen gedacht wordt.

Onderwijs

Werken in het onderwijs is erg zwaar. Het maakt in principe niet uit waar je les geeft. Het idee dat je meerdere dagen per week een dag lang aandacht moet geven aan leerlingen en studenten is al vermoeiend. Vooral op de basisschool is dat lastig. Kinderen kunnen zich vaak agressief gedragen zonder eerst stil te staan bij de manier waarop zij zich uiten. Basisschool juffen en meesters volgen daarom periodiek een agressie training om te leren om te gaan met probleemkinderen.

 

Agent

Een politieagent heeft het in de meeste gevallen ook moeilijker dan we vaak denken. Wist je bijvoorbeeld dat jaarlijks 250 agenten posttraumatische stress stoornis oplopen? Zij zien tijdens het werk soms incidenten gebeuren die zij niet uit het netvlies kunnen krijgen zonder therapie.

 

in de zorg

Ook in de zorg valt het beroep verzorgers over het algemeen zwaar. Dat komt doordat veel ouderen met bijvoorbeeld dementie geweldloos communiceren moeilijk vinden. Hen helpen vergt daardoor veel energie en moeite.

Werken in het onderwijs, als agent of in de zorg zijn dankbare beroepen. Je doet namelijk iets goeds voor de medemens. En dat geeft je een goed gevoel. Toch onderschatten mensen vaak hoe zwaar dat soort beroepen kunnen zijn. Bij alle drie de vakgebieden krijgen werknemers te maken met agressie. Als je daar niet mee kunt omgaan, dan werk je tot bijna je pensioen in een werkomgeving dat jou niet gelukkig zal maken als mens.

 

https://www.zelfsterk.nl/