Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Geschiedenis mannenkostuum

Het dragen van mooie kleding voor mannen zoals een maatpak, gaat al een langere periode mee. Het ontstaan van een jasje is eigenlijk in de 17e en 18e eeuw, toen het zijn intrede deed bij de Franse en Engelse hoven. Toen de tijd waren de pakken alles behalve simpel zoals ze vandaag de dag zijn, maar waren het exclusieve kleding die alleen gedragen kon worden door de bovenklasse, omdat de kleding ook erg duur was. In de tijd van de 17e en 18e eeuw waren edellieden die een gunst wilde vragen bij vorstelijke hoven in staat om een jasje aan te trekken die op zou vallen. Toen de tijd waren het geen simpele, maar juist hele opvallende jasjes met borduursels en glitters erop. Ook werden en toen korte broeken gedragen met hoge kousen.

Dit veranderde na de Frans revolutie, toen de mannenmode soberder begon te worden. De kniebroeken werden vervangen door de lange pantalons. Daarnaast werden hoeden populair om te dragen en werd het driedelig pak geïntroduceerd. Rond 1860 werd het moderne pak geïntroduceerd, maar wie het heeft bedacht is niet bekend. Het werd verkocht als vrije tijds kleding voor de elite, maar was eigenlijk in eerste instantie bedoel voor formele gelegenheden. Voorheen werden vooral korte broeken met lange jasjes gedragen die toch niet echt comfortabel waren. Met de komst van het driedelige “eenvoudige” pak, kon de elite zich ook eens vrij en ontspannen voelen in zijn kleding. Het was een groot verschil met wat er voorheen werd gedragen.

Voorheen was het dragen van kleding van de elite onbetaalbaar voor lagere klassen, maar dit veranderden door het moderne pak. Het werd door de elite steeds meer gedragen en voor de lagere klassen was het ook nog betaalbaar. In sommige gebieden was het verboden om te dragen, maar uiteindelijk kwam het bijna bij iedereen in handbereik en werd het populair. Vandaag de dag worden deze pakken nog door veel mannen gedragen. Tegenwoordig wordt het wel veel bij formele gelegenheden nog gedragen en niet als vrije tijds kleding. Denk aan een vergadering om presentatie waar het bijna verplicht is om een pak te dragen. Verder met bijvoorbeeld kerst kan een pak ook gedragen worden. Een kerst kostuum is ook mogelijk om te dragen wil je het niet te formeel doen. Een kerstpak hoeft dus niet rood wit te zijn zoals de kerstman die draagt, maar het kan ook met meer stijl en uitstraling.

https://www.uglyxmas.nl/