Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Lymfoedeem symptomen

Wat houdt lymfoedeem precies in? Lymfoedeem is een aandoening waarbij zich een abnormale hoeveelheid eiwitten en vocht ophoopt in een lichaamsdeel. Dit komt meestal voor in een van je armen of benen en in sommige gevallen beide armen of beide benen. Lymfoedeem wordt meestal veroorzaakt door het verwijderen of beschadigen van uw lymfeklieren als onderdeel van de behandeling van kanker. Het is het gevolg van een blokkade in uw lymfestelsel, dat deel uitmaakt van uw immuunsysteem. De verstopping voorkomt dat de lymfevloeistof goed wegloopt en de ophoping van vocht leidt tot zwelling. Hoewel er momenteel geen remedie is voor lymfoedeem, kan het worden beheerd met een vroege diagnose en zorgvuldige zorg voor uw getroffen ledemaat.

 

Symptomen

de tekenen en symptomen van Lymfoedeem die zich voordoen in uw arm of been zijn onder meer:

  • Zwelling van een deel van of uw hele arm of been, inclusief vingers of tenen
  • Een gevoel van zwaarte of beklemming
  • Beperkte bewegingsvrijheid
  • Pijn of ongemak
  • Terugkerende infecties
  • Verharding en verdikking van de huid (fibrose)

De zwelling veroorzaakt door lymfoedeem varieert van milde, nauwelijks merkbare veranderingen in de grootte van uw arm of been tot extreme veranderingen die het ledemaat moeilijk te gebruiken maken. Lymfoedeem veroorzaakt door behandeling van kanker treedt mogelijk pas maanden of jaren na de behandeling op.

Wanneer een arts bezoeken?

Maak een afspraak met uw arts als u aanhoudende zwelling in uw arm of been opmerkt.

Als u al de diagnose van lymfoedeem van een ledemaat hebt, raadpleeg dan uw arts als er een plotselinge dramatische toename van de omvang van het betrokken ledemaat is, omdat dit kan suggereren dat er een nieuw proces plaatsvindt.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Zelf kun je er weinig tegen doen, maar wel kun je als het ware een armkous om uw arm doen, zodat het de zwelling bedekt. Als een armsleeve kunnen deze in allerlei verschillende kleuren en printen worden gekocht. Dit is de ideale oplossing om ervoor te zorgen dat je zelf en andere niet tegen de zwelling hoeft aan te kijken en er is veel keuze om uit te kiezen in de mooiste kleuren.

https://www.lymphedivas.eu/