Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Zelf je leren schoenen verven

Leer verven? Veel mensen vragen zich af of dit wel kan, maar dit kan zeker! Het is ook nog eens erg leuk om te doen. Vaak kopen mensen (leren) schoenen, maar is de kleur toch niet helemaal wat ze ervan verwacht hadden. Je kan er dan voor kiezen om ze bij de schoenmaker te laten verven, maar dit kan je natuurlijk ook gewoon geheel zelf doen. Het scheelt je daarnaast ook nog eens erg veel geld, omdat een schoenmaker er vaak veel geld voor kan vragen.

Je hebt verschillende soorten verf voor leer. Je hebt verf die in het leer trekt, ook wel indringverf leer genoemd en je hebt verf die enkel als toplaag fungeert.

Zorg ervoor dat je oude kleding aantrekt wanneer je aan de slag gaat en ga het liefst aan de slag in de buitenlucht. De lucht die van aceton en de leerverf afkomt zijn namelijk niet echt om van te genieten.

Je gaat als eerst beginnen met het schoonmaken van de schoenen. Dit kun je doen door de hele schoen goed af te nemen met aceton. Je kunt de aceton op bijvoorbeeld een oude doek aanbrengen en vervolgens je schoenen hiermee boenen. Laat hierna het aceton goed drogen.

Hierna ga je aan de slag met de leerverf. Wat erg belangrijk is dat je het potje leerverf heel goed schud. Wanneer je dat hebt gedaan kun je het potje openen en beginnen met verven. Waar je goed op moet letten is dat al het leer bedekt is met een laagje verf. Ook moet je ervoor zorgen dat je niet een te dikke verflaag aanbrengt. Je hoort dwars door de verflaag heen te kunnen kijken. Laat de verflaag drogen en verf vervolgens nog een laag eroverheen. Herhaal dit een paar keer tot je tot het gewenste resultaat bent gekomen. Vervolgens kan je je schoenen insmeren met schoenpoets, dit haalt de rode gloed die de leerverf geeft weg.

https://www.leerverfshop.nl/