Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Vismolens voor het karpervissen

Vissen op grote karper is niet mogelijk zonder gebruik te maken van een goede vismolen. De kracht van een grotere karper is zo groot, dat een vislijn eenvoudig breekt, maar ook een te lichte vishengel kan simpelweg sneuvelen. Met de vismolen voorkom je dat er teveel kracht op de hengel en vislijn komt te staan. Dit komt door de “slip”. De slip is een functie waarbij de molenspoel terugdraait bij een bepaalde kracht. Deze kracht is in te stellen, door te draaien aan de zogenaamde slip-knop. Met deze knop draai je de interne slipplaten strakker of minder strak op elkaar. Hoe strakker, hoe meer kracht het kost om de molenspoel terug te laten draaien en zo lijn vrij komt. En andersom natuurlijk. 

 

Kwaliteit van de slip

De algemene kwaliteit van een vismolen wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van de slip. Dit is dan ook de reden dat er heel veel geld in de ontwikkeling van een goede slip voor een vismolen gaat. Merken als Penn, Abu Garcia en Shimano zijn van die oude merken, met jarenlange ervaring in de ontwikkeling van vismolens. 

 

De grootte van een karpermolen

Naast een goede slip, moet de vismolen ook voldoende sterk zijn. Anders dan bij een reel, komt de kracht zijwaarts op de molen te staan. Dit komt doordat de vislijn eerst door de beugel van de molen moet om vervolgens op de spoel te winden. Deze spoel draait om de as van de molen die krom trekt bij een te hoge zijwaartse belasting. Dit betekend vaak het einde van de molen. Bij de aankoop van een karpermolen is een dikke molen-as dan ook aan te raden. Maar ook het materiaal van de molen-as is bepalend of deze voldoende kracht kan hebben. Dit is vaak niet te controleren. 

Om toch gevoel te krijgen of een molen voldoende sterk is, kan je uitgaan van het serienummer van de molen. Veel molens komen in series van 1000 tot 8000. Molens vanaf 5000 zijn vaak meer dan geschikt voor het karpervissen. Dit zijn vaak ook de grotere (en zwaardere) molens waar veel vislijn op kan. Heel makkelijk als je ver uit de kant wilt vissen.


https://www.sportvisgigant.nl/