Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Verschillende soorten verf

Verf is een verzamelnaam van verschillende soorten, denk aan acrylverf, lakken, beitsen en latex. Je hebt soorten die andere verfsoorten er beter uit laten zien (denk aan primers). Sommige soorten hebben extra eigenschappen (zoals magneetverf). De grootste eigenschap van verf is dat het een beschermlaag geeft aan je ondergrond.

Primers zorgen voor een optimale hechting tussen de ondergrond en de volgende verflagen. Het is daarom de eerste laag die je aanbrengt aan je ondergrond. Het wordt vaak gebruikt om je ondergrond te egaliseren, zodat je een mooier effect geeft aan de volgende lagen. Wanneer je meerdere lagen schildert, verleng je de levensduur van de verf en zorg je ervoor dat de kleuren beter uitkomen. Voor elk type ondergrond bestaat er een special primer, zorg er dus voor dat je de juiste primer koopt voor je klus.

Lak, vernis en beits zijn verfsoorten die je gebruikt bij een houten oppervlakte voor optimaal resultaat.

Je brengt een transparante of dekkende laag aan met houtbeits om je hout een opfrisbeurt te geven of een kleurtje te geven. Beits dringt zich gedeeltelijk in het hout, in tegenstelling tot lak en vernis. Hierdoor krijg je een natuurlijker effect. Beitsen die speciaal voor buiten gemaakt zijn, hebben vaak ook een UV-bescherming en een vochtregulerende werking. Je hout blijft zo gezond, je voorkomt verkleuring en je hout ziet er zo extra mooi uit.

Voor tuinmeubelen wordt er vaak lak gebruikt. Je voorziet je tuinmeubelen dan van een laagje bovenop het hout, waardoor de nerven in het hout verdwijnen. Lak is dus ideaal als je een oppervlakte van hout hebt, maar het niet te zien mag zijn.

Als je voor vernis kiest, voorzie je je hout van een licht glanzende en ondoordringbare laag. De bescherming van vernis is daarom erg goed. De nerfstructuur van het hout blijft zichtbaar na het gebruik van vernis. Door je tuinmeubelen te vernissen, bescherm je en kleur je dus tegelijkertijd. Het is wel belangrijk dat je de juiste vernis op het hout gebruikt.

https://www.moosefarg.nl/