Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Verschillende soorten schroeven voor verschillende materialen

Het hebben van de juiste schroeven tijdens het klussen is van groot belang. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat je schroeven splinteren of afbreken tijdens het uitvoeren van je klusjes. Er zijn daarom verschillende soorten schroeven voor de verschillende soorten materialen.

Cementplaatschroeven zijn gemaakt van hard staal en zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en lengtes. Deze soort schroeven zijn erg makkelijk te verwerken, omdat het schroefdraad een naaldpunt heeft. De schroeven kunnen op diverse manieren toegepast worden. Je kunt er bijvoorbeeld platen die cementgebonden zijn vastschroeven aan hout, maar ook kun je er metalen stud profielen mee bevestigen. Cementplaatschroeven hebben vaak een kruisgleuf uitvoering.

Gipsplaatschroeven kun je verkrijgen met een grove schroefdraad of een dubbele schroefdraad. De schroeven met grove schroefdraad hebben een kruisgleuf, een scherpe punt en zijn gemaakt van hard staal. Deze scherpe punt aan de schroefdraad maakt het indraaien van deze schroeven erg makkelijk. De gipsplaatschroeven die een dubbele schroefdraad hebben zijn ook gemaakt van staal en hebben als naaldpunt een dubbele schroefdraad. Deze schroeven kunnen gebruikt worden voor verschillende kluswerkzaamheden.

Houtschroeven, ook wel spaanplaatschroeven genoemd, worden gebruikt voor kunststof, dunne metalen en verschillende soorten hout. Je kunt deze schroeven combineren met bijpassende pluggen. Ook zijn deze schroeven gemakkelijk in te draaien, doordat ze een glijlaag coating hebben. Spaanplaatschroeven zijn gemaakt van verzinkt staal.

Torx schroeven zijn een soort spaanplaatschroeven en zijn voorzien van een platverzonken kop. Deze schroeven zijn verkrijgbaar in diverse afmetingen. Doordat torx schroeven een asymmetrische schroefdraad hebben, zorgt het ervoor dat de schroeven een hoge inschroefsnelheid hebben. Door de freeskop hebben deze schroeven ook een betere verzinking. Deze schroeven kunnen gebruikt worden voor hout en beslag.

Metaalschroeven, ook wel parkers of zelfborende schroeven genoemd, zijn verkrijgbaar met een platte kop, cilindrische kop, zeskantkop en lenskop. Ze hebben een zeer scherpe punt die tot aan de kop doorloopt. Metaalschroeven hebben een schuine hoek, waardoor de schroef erg gemakkelijk door metaal heen kan komen. Het wordt vaak wel aangeraden om het metaal eerst voor te boren met een metaalboor. Doe dit dan wel met een metaalboor die een wat kleinere diameter heeft dan de parkers die je wil gaan gebruiken.

https://www.bnvtools.nl/