Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Technische studies

Je hoort het helaas nog steeds maar al te vaak. Technische studies wordt nog steeds grotendeels alleen door jongens gekozen. De technische universiteiten, verspreidt over het land, zitten nog altijd vol met jongens; maar een klein percentage dat daar studeert is vrouw. Dit is best een groot probleem, omdat deze beroepen de meeste toekomst en het meeste uitzicht op een baan hebben. Zo zal ICT altijd in trek zijn; men zal de aankomende tientallen jaren nog wel een website laten bouwen of een webshop laten bouwen.

Maar waarom kiezen zo weinig vrouwen voor deze studies? Velen denken dat het te maken heeft met de verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zouden eerder voldoening halen aan veel contact met mensen tijdens het werk, en daar is een technische studie natuurlijk niet voor geschikt. Echter is dit argument niet erg sterk; de variatie binnen een subgroep is altijd groter dan tussen twee subgroepen. Er zouden dus veel vrouwen moeten zijn die het wel erg leuk vinden, maar toch afgeschrikt worden van de studie op een of andere manier.

Dit kan bijvoorbeeld doordat ze achterlopen op vaardigheden. Niet van nature, maar vanuit de cultuur. Meisjes krijgen namelijk vaak poppen of knuffels als speelgoed, terwijl jongens vaak lego of blokken krijgen. Hierdoor kunnen meisjes hun sociale vaardigheden en empathie trainen, terwijl de jongens ruimtelijk inzicht trainen. Zo leren jongens op jonge leeftijd al vaardigheden, die veel meisje pas veel later leren.

Daarnaast kan het zijn door de rol die de vrouw traditioneel in  de samenleving speelt. De vrouw was er altijd om voor iedereen te zorgen. Banen die hierbij horen zijn leraar of verpleegster. Mannen waren vrij om te doen wat ze wilden, zolang ze er maar geld aan verdienden. Vandaar dat traditioneel gezien technische studies helaas beter bij mannen passen dan bij vrouwen.

https://www.edit4u.nl/