Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Pijnstillers voor honden – Dit moet je weten

 

Helaas maakt pijn deel uit van het leven. Natuurlijk kunnen onze honden ook pijn hebben. Honden kunnen echter noch de intensiteit van de pijn, noch de oorsprong ervan beschrijven, wat het voor ons des te moeilijker maakt om ze goed te behandelen. Maar ook in de diergeneeskunde is er verlichting voor alle pijnlijke bontnoses door pijnstillers voor honden.

Pijnstiller hond

Om de keuze van de juiste pijnstiller voor honden te vereenvoudigen, is het bijzonder belangrijk om de oorzaak van de pijn te kennen. Als je vermoedt dat je hond pijn heeft, moet je altijd eerst een dierenarts raadplegen, zodat hij de oorzaak van de pijn tot op de bodem kan uitzoeken en kan overwegen welke pijnstiller voor je hond de juiste is. Het is ook belangrijk om te weten of de pijn acuut of chronisch is, omdat dit de dosis en dus de effectiviteit zal bepalen.

Pijnstiller hond: Hoe weet je dat je hond pijn heeft?

Helaas laten de meeste honden pas laat zien dat ze pijn hebben. Om je hond onnodig lijden te besparen en gezondheidsproblemen vroegtijdig te herkennen, moet je je hond regelmatig door een dierenarts laten onderzoeken.

Alleen als je je hond goed kent en goed in de gaten houdt, zul je merken dat je hond pijn heeft. Honden met pijn trekken zich vaak terug, willen alleen zijn, eten aanzienlijk minder en hebben een versnelde ademhaling. Afhankelijk van het soort pijn, vermijden ze ook het aanraken, nemen ze een zachte houding aan en lijken ze over het algemeen moe te zijn.

Hoewel de reactie op pijn bij elke hond anders is, is het ook mogelijk dat honden agressief of zelfs apathisch reageren op ernstige pijn. Direct piepen of kreunen is relatief zeldzaam bij honden. Alleen bij de acute eerste pijn is vaak een soort gehuil te horen.

Juist daarom is het zo belangrijk om bij de minste verdenking naar de dierenarts te gaan, zodat hij de noodzakelijke behandeling kan starten en een pijnstiller hond kan geven.

Welke pijnstillers zijn er beschikbaar voor honden?

Er zijn veel verschillende pijnstillers voor honden. In het algemeen wordt een onderscheid gemaakt tussen zwakke, gemiddelde en sterke pijnstillers. Terwijl zwakke pijnstillers vaak zelfs over de toonbank verkrijgbaar zijn in de farmaceut, moeten sterkere pijnstillers altijd worden voorgeschreven door een dierenarts. Deze zijn alleen op recept en kunnen onder omstandigheden ook exclusief door de dierenarts worden toegediend.

Zogenaamde niet-steroïde pijnstillers, zoals meloxicam of carprofen, zijn over het algemeen minder effectief dan opioïden. Ze hebben echter het positieve neveneffect dat ze enerzijds niet tot de steroïden (zoals cortisone) behoren en anderzijds ook ontstekingsremmende effecten hebben.

Lichte vrij verkrijgbare pijnstillers voor honden

Pijnstillers voor honden, die zonder recept verkrijgbaar zijn in alle apotheken, zijn meestal kruiden van nature en hebben slechts een zwak effect. Omdat het essentieel is om de oorzaak van de werkelijke pijn van je hond tot op de bodem uit te zoeken, moet je altijd je dierenarts raadplegen over dit type pijnstiller. Alleen in uitzonderlijke gevallen of in noodgevallen kunnen pijnstillers worden toegediend aan milde en reeds bekende symptomen.