Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Paardenvliegen zoals de paardendaas, regendaas en de runderdaas vangen met een dazenval

Het vangen van paardenvliegen zoals de paardendaas, regendaas en de runderdaas betekend stressvrij genieten voor u en uw paarden

 

 

Algemeen informatie over de daas en hoe deze de zomer dag hinder vervoorzaakt.

Het weghouden van horzels en dazen bij uw paarden zonder de juiste middelen kan erg lastig zijn. De zomer, het mooie weer komt eraan en sprays om de bijtende vliegen op afstand te houden zijn duur en door nieuwe regels omtrent bestrijding niet erg zinvol. Er zaten namelijk vroeger extra middelen in zoals hertshoorolie en biociden wel er goed werkten. Aan de andere kant ontstond er een grote sterfte onder nuttige insecten waardoor deze middelen verboden werden.

Doordat de bovenstaande regels voor het vangen van paarden erg zijn aangepast zullen de komende jaren meer en meer mensen last gaan krijgen van een dazenplaag. Om de paardenvliegen te kunnen zijn ook vallen op de markt gezet. Dit heet een dazenval. De dazenvanger is een grote val waarmee je de paardenvliegen ( dazen ) op een snelle manier kunt vangen en zorgen dat er lokaal geen problemen ontstaan.

 

Het jagende dazenvrouwtje gaat achter alles aan wat beweegt zoals het paard maar ook mensen en koeien staan op het menu!

De dazenvanger zorg je ervoor dat de paarden in het weiland kunnen blijven staan en werkelijk de bijtende paardenvliegen vangt.

 

Belangrijk om te weten is dat een daas niet steekt maar bijt. Een daas heeft bloed van een zoogdier nodig om haar eieren te kunnen leggen.

In het bloed zit namelijk eiwit en voeding die ze hiervoor nodig heeft. Wanneer een daas op pad gaat om haar slag te slaan gebruikt zij haar infrarode ogen die ze tot haar beschikking heeft. Met deze ogen zal een paard, koe of u lopend in de tuin haar direct opvallen omdat je lichaam veel warmer is dan de rest van de omgeving. Met haar infra rode ogen kan ze namelijk lichaams warmte zien. Wanneer een daas bezig is om u, een paard of  ander te gaan bijten zal zij hierbij een speciaal speeksel gebruiken dat er voor zal zorgen dat het bloed niet gaat stollen. Dit is niet alleen een heel pijnlijk gevoel maar het heeft ook een zwelling als gevolg. via de onderstaande link vind je meer informatie over de beet van de daas en paardenvliegen >> Informatie Dazen en paardenvliegen

 

 

Het inzetten van een speciale vanger ( dazenval) voor het vangen van die vervelende paardenvliegen.

 

Zoals hier boven hebt kunnen lezen bestaat er een  product om deze vliegen te vangen dit heet een dazenvanger. Maar wat doet

 een dazenvanger nou precies ? 

 

De werking van de dazenvanger gaat als volgt.

 

  • Aan een dazenvanger zit een hele grote zwarte bal
  • Waarom dit object zwart moet zijn is omdat de daas met zijn infra rode ogen zwart het snelst bij hem zal opvallen omdat zwarte objecten het snelst warmte opnemen.
  • Wanneer de daas de zwarte bal heeft waargenomen zal hij er direct op af vliegen. Vervolgens land zij met haar pootjes op de bal en zal hij vrijwel meteen opmerken dat er helemaal geen bloed te vinden is.
  •  Daarna zal de daas teleurgesteld omhoog vliegen ( een daas kan alleen omhoog vliegen omdat het slechte vliegers zijn ).
  • Dan zal de daas de funnel bereiken. De funnel is een grote mantel die om de paardenvliegenval heen is zit en heeft het uiterlijk van een lampenkap. De funnel zal de daas verder omhoog lijden naar het opvangbakje toe.
  • Het opvangbakje zit bovenaan de paardenvliegenval bevestigd maar dan wel op zijn kop. In het opvangbak je zit een gat waar de daas in zal vliegen. Omdat de daas niet meer omlaag kan vliegen zal hij niet meer terug kunnen.

 

 

De verschillende soorten dazenvangers op rij:

  1. H-trap dazenvanger
  2. Kerbl dazenvanger
  3. De Loer dazenval
  4. De zelfgemaakte lijmval met Sticky Trap dazenlijm

 

Er bestaan heel veel soorten dazenvangers maar hieronder worden de meest voorgekomen dazenvangers beschreven. Uiteindelijk hebben ze natuurlijk allemaal dezelfde functie en dat is het vangen van de vervelende steekvlieg de daas.

Kerbl dazenvanger

De Kerbl dazenvanger heeft een witte mantel en een bereik van wel 10.000 m2. Met dit bereik zal hij een ontelbaar getal aan dazen kunnen vangen in een korte tijd. Daarnaast werkt deze val zonder gifstoffen en elektriciteit waardoor je hem overal kunt plaatsen.  Dezeval kun je opzetten door de bijgeleverde stalen constructie. Die je dan in de grond kunt zetten met een grondboor.

Naast de dazenvanger met de stalen constructie kun je ook er ook nog voor kiezen om de Kerbl Taon X Eco te kopen. Deze is ontworpen voor de wat kleinere gebieden zoals in de tuin of dicht in de buurt van een zwembad. Deze val kent enkele verschillen met de andere variant van de Kerbl dazenvanger. De Kerbl Taon X Eco heeft namelijk geen statief maar hier komt een schakelketting voor in de plaats. Met de schakelketti ng kun je hem overal aan ophangen bijvoorbeeld aan een boom of een ander voorwerp. Deze val is ook zeer geschikt voor in de stal want ook wanneer een paard op stal staat zal hij alsnog veel last hebben van de daas. Het enige nadeel is dat de Taon X val een stuk minder bereik maar meer is natuurlijk ook niet nodig voor een kleiner gebied. H-trap dazenvanger De H-trap dazenvanger is onmisbaar in de warmst maanden van het jaar voor alle paard en veehouders maar ook voor alle andere mensen die last hebben van die irritante steekvlieg (de daas).

 

H-trap dazenval

H-trap weegt ongeveer 15 kilo en is een stukje goedkoper dan de dazenval die door het merk Kerbl is geproduceerd. De H-trap dazenvanger heeft net als alle andere vallen een grote mantel en een zwarte bal. H-trap is puur de naam want beide vallen maken gebruik van een H-trap

Hiernaast kent de H-trap dazenvanger ook nog enkele andere voordelen

Namelijk dat deze weersbestendig is en dat het milieuvriendelijk is. Na het opzetten van deze dazenval zal je vrijwel meteen merken dat het aantal dazen om u en uw dieren aanzienlijk verminderd. 

 

MT-trap

Een ander product van het merk H-trap is de dazenval die bij naam

 de MT-trap genoemd

Wat er zo speciaal is aan de MT-trap is dat hij niet alleen dazen maar ook wespen vangt. Deze val is geschikt voor in de tuin, het terras maar ook voor op stal. Doordat je de MT-trap dazenval in de tuin bevestigd, kun je zomers heerlijk zonnen of wat drinken zonder dat er steeds een wesp om je heen vliegt. Er is alleen een verschil tussen de daas en de wesp. Een wesp kun je niet lokken met warmte maar alleen maar met zoetstof. Dit doe je in het opvangbakje en dat trekt dewesp erg aan. Na het ruiken van de zoete geur, zal de wesp er meteen op af vliegen en vervolgens wordt hij gevangen genomen in het opvangbakje. Ook kun je bijvoorbeeld ranja gebruiken als zoetstof.

 

 

De LOER dazenval

Een andere dazenval is de LOER dazenval die eigenlijk dezelfde werking heeft als alle andere dazenvangers. LOER staat voor Lokken, Opvangen En Ruimen. Dat is eigenlijk ook precies wat een dazenval doet maar dan in het kort omschreven. De dazenvanger is een stukje prijziger dan de andere vallen en dat komt omdat deze val een veel groter bereik heeft als bijvoorbeeld de H-trap dazenval. 

 

De zelfgemaakte dazenvanger ( Sticky Trap lijmval met een zwarte emmer)

 

Deze zelf gemaakte dazenvanger zit iets anders in elkaar dan de hierboven beschreven vallen.

Het enige verschil is dat de grote zwarte dazenbal is vervangen door een zwarte emmer die je al kunt kopen voor een paar euro. De dazenval zit vast met een koortje waarmee je de dazenval kunt ophangen op circa 1 meter hoogte. hiernaast kun je de dazenval ook ophangen met een houten latje en als je het dan allemaal in elkaar zet is de dazenval klaar om opgehangen te worden. Maar toch kan de dazenvanger nu nog niet zijn werk doen omdat deze nog moet worden ingesmeerd met Sticky Trap dazenlijm. Dazenlijm is hele natruurlijke, niet giftige en speciale lijm waar de daas aan vast kleeft wanneer deze de emmer heeft bereikt. Hij gaat op de emmer zitten om dezelfde reden als de daas normaal op de bal landt. ( warmte en beweging)  Het insmeren van de dazenval doe je met een verfroller of een kwast of plamuurmes.

Deze dazenval heeft dus geen opvangbakje maar de daas blijft alleen in de lijm kleven.

 

Video van de dazenval met lijm & een zwarte emmer welke je zelf kunt maken

Veilig voor andere dieren en insecten en heeft geen bijvangsten.

Wanneer je merkt dat de emmer na enige tijd helemaal vol zit met dazen kun je gewoon een nieuwe laag lijm aanbrengen en dan begint het proces gewoon weer opnieuw. 

 

Ik hoop dat je veel hebt gehad aan deze informatie over dazen, de val en de verschillen.

 

https://dazenvanger.nl/merken-dazenvallen