Neophema werkgroep
Image default
Verbouwen

Noppenfolie als werkvloer in de bouw?

Bij de bouw van huizen en andere gebouwen wordt eerst een werkvloer aangelegd. Dit is een ondergrond die onder de daadwerkelijke fundering wordt gelegd. Deze werkvloer voorkomt dat het beton dat gebruikt wordt voor fundering in contact komt met de ondergrond. Dat is meestal zand en wanneer hier direct beton op wordt gestort kan dit niet goed uitharden. Met een werkvloer zorg je dat de betonnen fundering gelijkmatig op kan drogen en goed vlak gemaakt kan worden.

Waar wordt een werkvloer van gemaakt?

Werkvloeren worden vaak van stampbeton gemaakt. Tegenwoordig wordt dit steeds minder gedaan omdat stampbeton maar een beperkte isolatiewaarde heeft. In plaats daarvan wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van schuimbeton, vloeibeton en zelfs van noppenfolie. En dat laatste heeft een aantal grote voordelen! Hieronder leggen we uit wat de voordelen van het gebruik van speciale noppenfolie als werkvloer in de bouw zijn.

Speciale noppenfolie leggen voordat je beton gaat storten

Noppenfolie die je als werkvloer gebruikt is anders dan de noppenfolie die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor het inpakken van pakketjes. Noppenfolie voor de werkvloer is zwart, een stuk steviger en de noppen zijn niet in te drukken. Dat komt omdat deze noppenfolie is gemaakt van HDPE, waar gewone noppenfolie van het zachtere LDPE is gemaakt. Dat zorgt voor een stevigere ondervloer. Het plastic is overigens niet giftig en levert dus geen gevaar op voor eventueel drink- of grondwater. Zwarte noppenfolie is ook waterdicht waardoor het ideaal is als werkvloer voordat je bijvoorbeeld een fundering van gewapend beton gaat storten.

Sneller werken met een werkvloer van noppenfolie

Speciale, zwarte noppenfolie is een prima alternatief voor stamp- of vloeibeton. Het is makkelijker en sneller aan te brengen omdat je het in banen af kunt rollen. Breng het aan met een overlap van ongeveer 10 cm ten opzichte van de baan ernaast. Nadat je de werkvloer hebt gelegd hoef je ook niet te wachten tot deze droog is maar kun je direct beginnen met het leggen van bouwstaalmatten voor het storten van beton. Dat scheelt nog meer tijd!

Ook te gebruiken ter bescherming van de fundering

Speciale HDPE noppenfolie is ook te gebruiken ter bescherming van de fundering. Dit wordt voornamelijk gedaan als extra isolatie voor bijvoorbeeld het beschermen van de muren van een pas aangelegde kelder. De noppenfolie voorkomt dat vocht, zuren en bijvoorbeeld plantenwortels de muur of fundering beschadigen. Je kunt speciale bevestigingsmaterialen kopen om de noppenfolie verticaal te bevestigen.