Neophema werkgroep
Image default
Eten en drinken

Rustieke Aardappel Prei Soep

Ingrediënten:

Voordat we naar het volledige recept hieronder gaan, zijn hier een paar opmerkingen over de ingrediënten die je nodig hebt om dit rustieke recept voor aardappel-preisoep te maken:

  • Prei: Als je nieuw bent in het werken met prei, bekijk dan mijn korte handleiding (inclusief een video-tutorial) voor het selecteren, schoonmaken en snijden van prei. We zullen in deze soep alleen de witte en lichtgroene delen gebruiken, dus vergeet niet de donkergroene delen weg te gooien. En zoals altijd, vergeet je prei niet schoon te maken, omdat er vaak vuil tussen die lagen komt te zitten.
  • Aardappelen: Ik gebruik bij voorkeur ongeschilde, boterachtige Yukon Gold-aardappelen voor deze soep, maar voel je vrij om elk type aardappel te gebruiken, zoals geschilde aardappelen uit de winkel, enz.
  • Uien, selderij en knoflook: deze zullen dienen als de andere basisgroenten voor onze soep, gebakken in olijfolie (of boter). Ik ben dol op het toevoegen van veel knoflook, maar je kunt minder gebruiken als je dat liever hebt.
  • Droge witte wijn: om de pan te blussen en wat smaak aan de bouillon toe te voegen. (Dat gezegd hebbende, als je liever niet met alcohol kookt, kun je gewoon wat extra groentebouillon toevoegen.)
  • Groentebouillon: Om als basis voor onze bouillon te dienen. (Of kippenbouillon zou ook werken.)
  • Verse tijm: ik raad aan om veel verse tijm en/of andere verse Frans-geïnspireerde kruiden toe te voegen waar je van houdt (zoals rozemarijn, salie, dragon, oregano, enz.). Als je geen verse kruiden bij de hand hebt, kun je een theelepel of twee gedroogde tijm toevoegen (naar smaak langzaam toevoegen) of, nog beter, een paar theelepels Provençaalse kruiden of Italiaanse kruiden.
  • Laurierblaadjes: Ik raad ook aan om een paar laurierblaadjes aan de bouillon toe te voegen.
  • Cayenne, zout en zwarte peper: En zoals hierboven vermeld, ben ik dol op het toevoegen van wat cayennepeper aan de bouillon om het een merkbare maar subtiele ondersteuning van warmte te geven. Ik voeg meestal 1/4 theelepel toe, wat je zeker kunt merken. Maar als je op je hoede bent voor hitte, raad ik aan om met slechts een snuifje te beginnen en je kunt dan meer toevoegen als je wilt.
  • Optionele toppings: we serveren deze soep graag met zelfgemaakte croutons (we zijn gek op zuurdesemcroutons gemaakt met een scheutje Provençaalse kruiden) en een snufje grof geraspte Parmezaanse kaas. Maar voel je vrij om er ook wat gehakte verse bieslook of andere kruiden aan toe te voegen als je dat wilt.

Zo maak je Aardappel Prei Soep:

Gedetailleerde instructies zijn opgenomen in het onderstaande recept. Maar hier is een kort overzicht van hoe je aardappel-preisoep maakt:

  • Fruit de groenten. Eerst bakken we de ui, prei, bleekselderij en knoflook in een grote pan tot ze zacht zijn, en blus dan de pan af met wat droge witte wijn.
  • Voeg de aardappelen en de bouillon toe. Vervolgens komen de aardappelen, groentebouillon, tijm, laurierblaadjes en cayennepeper.
  • Laat de soep samen sudderen tot de aardappelen zacht zijn. (De hoeveelheid tijd hangt af van hoe dik je aardappelen zijn).
  • Verwijder de laurierblaadjes en de tijmstelen en gooi ze weg. Geef de soep een smaak en breng op smaak met hoeveel zout en zwarte peper je denkt nodig te hebben. (Dit hangt ook af van hoe zout je groentebouillon is.)
  • Serveer warm, gegarneerd met de toppings die goed klinken, en geniet ervan!