Neophema werkgroep
Image default
Zakelijk

Wat zijn de verschillen tussen iPad Air 2020 of iPad 2020?

Twee jaar later zijn de iPad uit 2020 nog steeds razendpopulair. Zeker als je niet altijd het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben. Door even te wachten betaal je een stuk minder maar heb je nog steeds een supersnelle iPad die nog jaren mee kan. In deze vergelijking laten we zien wat de verschillen zijn tussen de iPad Air 2020 en de normale iPad 2020. 

Vooraf in het kort

De standaard iPad 2020 is aanbevolen als je een goede tablet wil om huis-tuin-en-keuken-dingen te doen zoals op de bank Netflixen, een spelletje spelen of een recept volgen tijdens het koken. 

De iPad 2020 is een prima keuze maar de iPad Air 2020 komt net wat dichterbij de Pro versie dan de standaard iPad. 

Dat komt omdat deze dezelfde processor biedt als de iPad Pro-modellen, maar niet met functies die sommige creatieve professionals misschien nodig hebben zoals een camerasysteem met twee lenzen of de supervloeiende ProMotion-displaytechnologie van Apple. Om nog maar te zwijgen van de prijs van de iPad Air die dichter bij de iPad Pro ligt dan bij de standaard iPad.

De iPad Air klinkt misschien als een premiumversie van de standaard iPad, en dat kan ook. Ik zou zeggen dat de scherm- en ontwerpupgrades die de iPad Air biedt niet in alle gevallen de extra kosten rechtvaardigen. 

Tip: Bescherm je nieuwe iPad

Tip: Om ervoor te zorgen dat je iPad niet voortijdig kapot gaat moet je er voorzichtig mee omgaan. In elk geval is het aanbevolen om nieuwe aankoop te beschermen met een iPad houder

Beeldscherm en ontwerp van de iPads

De standaard iPad maakt gebruik van het klassieke iPad-ontwerp van Apple met de afgeronde randen en grote randen aan de boven- en onderkant. De iPad Air heeft een slanker en moderner uiterlijk met zijn scherpere, vierkante randen en platte achterkant, die er bijna identiek uitziet als het iPad Pro-ontwerp.

Het meest voor de hand liggende verschil tussen het display van de standaard iPad en iPad Air is de grootte. Het 10,9-inch scherm van de iPad Air is iets groter dan het 10,2-inch scherm van de iPad. 

Afgezien van de grootte heeft de iPad het Retina-display van Apple, terwijl de iPad Air een Liquid Retina-display heeft. Dat wil zeggen dat de iPad Air iets rijkere kleuren heeft. Verder hebben beide iPads in principe dezelfde scherpte in verhouding (DPI) tot hun schermgrootte.

De iPad Air wordt niet geleverd met Apple’s ProMotion-displaytechnologie, die het scherm laat werken met een verversingssnelheid van 120 Hz, die het scherm 120 keer per seconde ververst en resulteert in supervloeiende animaties. Zowel de iPad- als iPad Air-schermen werken op 60 Hz, wat er nog steeds goed uitziet.

Prestaties

Hierin onderscheidt de iPad Air zich. De 2022 iPad Air draait op Apple’s computer-grade M1-processor en heeft hetzelfde vermogen als de 2021 iPad Pro, 13-inch MacBook Air en MacBook Pro en Mac Mini.

Dat is een aanzienlijke hoeveelheid kracht voor een tablet, maar gewone gebruikers zullen het waarschijnlijk niet merken met normale apps, of zelfs met grafisch zware games.

Ondertussen biedt de standaard iPad A13 Bionic-processor uit de iPhone 11-serie minder stroom, maar is hij nog steeds prima in staat om normale apps, games en streaming video te draaien.

De iPad Air heeft het potentieel om apps en games langer soepel te laten draaien dan de standaard iPad vanwege zijn extra vermogen. Het is echter nog steeds onduidelijk hoe lang de M1-processor van Apple krachtig en relevant zal blijven, aangezien het nog steeds een relatief nieuwe processor is.

Hoe lang gaat de batterij mee?

De iPad Air uit 2021 als de iPad Air uit 2022 hebben een vergelijkbare batterijduur.

De standaard iPad ging bijna 5 en een half uur mee in onze batterijtest. Daarbij keken we continu een de Keyboard Cat YouTube-video op volledige helderheid en met de resolutie die het dichtst bij het scherm van de iPad past. Ondertussen hield de iPad Air het bijna 5 uur vol.

Hoewel de batterijresultaten niet bijzonder goed zijn, kan ik bevestigen dat elke iPad veel langer meegaat bij gebruik in de echte wereld, waarbij ik het scherm niet op het maximum heb ingesteld. Maar als je de levensduur van de batterij als een primaire zorg wilt, gaat de standaard iPad over het algemeen langer mee vanwege het kleinere scherm.

Accessories

De standaard iPad is compatibel met de standaard Apple Pencil van de eerste generatie, terwijl de iPad Air compatibel is met de Apple Pencil van de tweede generatie. Voor het maken van aantekeningen werkt de standaard Apple Pencil prima. Voor een nauwkeurigere en responsievere ervaring is de Apple Pencil van de tweede generatie de betere keuze.

Zowel de iPad als de iPad Air ondersteunen muisinvoer, wat een uiterst zinvolle functie is voor de productiviteit. Als je vaak en snel door iOS en apps navigeert, kan het verrassend vermoeiend zijn om je arm op te tillen en op het scherm te tikken tegenover een klik met de muis. 

Met muisinvoer in gedachten, kan je toetsenbord-/trackpad-combocases voor beide iPads krijgen. Apple maakt geen toetsenbord/trackpad-combocase voor de standaard iPad, dus je zult moeten kijken naar hoesjes van andere fabrikanten zoals de Logitech. 

Wat betreft de iPad Air, Apple’s ultra-premium en ultra-dure Magic Keyboard voegt toetsenbord- en trackpad-functionaliteit toe. Zoals gebruikelijk zijn er goedkopere opties om de toetsenbord/trackpad-combinatie voor de iPad Air te krijgen, zoals de Logitech Folio Touch-toetsenbordbehuizing met trackpad en Smart Connector voor iPad Air.

Een van de mooie dingen van beide tablets is dat ze qua grootte en afmetingen identiek zijn aan hun voorgangers, dus accessoires die zijn ontworpen voor de 2020 iPad en 2020 iPad Air, passen precies bij de 2021 iPad en 2022 iPad Air.

Conclusie

De standaard iPad is indrukwekkend voor zijn prijs en twee keer zoveel uitgeven voor de iPad Air lijkt niet nodig voor gewone gebruikers. Je kunt de iPad Air zeker kopen als je dat wilt maar voor de meeste van ons zal de reguliere iPad 2020 een goede keus zijn. 

De iPad Air zal waarschijnlijk langer meegaan dan de standaard iPad voordat hij verouderd raakt maar of hij twee keer zo lang meegaat om zijn prijskaartje te evenaren staat nog ter discussie.

Als je een creatieve professional bent die op zoek is naar een mobiele krachtpatser dan is de iPad Air de beste keuze. Niet alleen vanwege zijn kracht maar ook vanwege de waarschijnlijke levensduur ten opzichte van de standaard iPad voor taken zoals het bewerken van foto’s en video’s.