Neophema werkgroep
Image default
Aanbiedingen

De verschillende roasts van koffie uitgelegd

 

Bijna iedereen kan wel genieten van een lekker smakende kop koffie. Met zoveel koffieliefhebbers op de wereld, is het ook niet zo heel raar dat koffie op onwijs veel manieren wordt gedronken. De een drinkt de koffie het liefst met een flinke scheut melk, suiker, en karamelsiroop terwijl de ander haar koffie graag zwart drinkt. Niet alleen de toevoegingen hebben effect op de smaak van jouw koffie, ook de mate van branding heeft invloed. In dit blog leggen wij jou graag uit wat de verschillende ‘roasts’ van koffie zijn, en nog belangrijker, wat dit voor invloed heeft op de koffie. Benieuwd hoe jij de lekkerste koffie kan branden? Lees dan snel verder!

Licht gebrand

Een licht gebrande koffie heeft doorgaans een lichtere body met meer aciditeit. Omdat de bonen minder olieachtig zijn, hebben over het algemeen een wat scherpere smaak. Licht gebrande koffie behoudt ook de meest natuurlijke smaak van de koffiebonen. Daarnaast kunnen koffiebranders unieke eigenschappen van de diverse soorten koffiebonen op de voorgrond brengen. Daarom is light roast een geliefde manier van branden.

Medium gebrand

Medium roast zorgt ervoor dat de koffie een goed uitgebalanceerde smaak met een gemiddelde body en zuurgraad krijgen. De bonen zijn wat olieachtiger, wat resulteert in een zoetere smaak. De koffiebonen worden gebrand bij een specifieke temperatuur en tijdsduur. Medium branding is erg geliefd bij koffiebranders. Het levert namelijk een evenwichtig brouwsel, zonder af te doen aan de natuurlijke kenmerken van de koffie. Ook vermindert het medium roasten de zuurgraad van koffie.

Donker gebrand

Donker gebrande koffie heeft een lage zuurgraad, met een volle body. Dark roasted koffie heeft een wat bittere smaak, dit komt omdat de bonen de meeste oliën bevatten. Ook al smaakt donker gebrande koffie bitter, soms heeft het een wat zoetere nasmaak. De bonen worden het langst gebrand van de drie soorten brandingen. De natuurlijke smaak voert de boventoon in het brandproces, waardoor de koffie bitterder smaakt. Omdat de meeste natuurlijke smaken verloren gaan tijdens het branden, vertoont dark roasted koffie relatief weinig variatie in het smaakprofiel. 

Na het lezen van deze blog weet jij als geen ander wat de verschillende effecten van het branden zijn. Nu is er nog een ding belangrijk: de juiste koffie online bestellen!

https://www.fleurdecafe.nl