Neophema werkgroep
Image default
Dienstverlening

De meterkast en de hoofdschakelaar

In de meterkast vind je een groepenkast, en elke groepenkast heeft weer een schakelaar. Ook heb je nog aardlekschakelaars, deze beschermen je tegen lekstroom. Je vindt er ook nog een heleboel kabels en een hoofdschakelaar. Kort samengevat is een meterkast een belangrijke kast met veel verschillende componenten.

De hoofdschakelaar en zijn doel

Een grote zwarte of rode knop die niet zo makkelijk om te draaien is, zo zien de meeste hoofdschakelaars eruit. Ook vind je in sommige meterkasten een hoofdschakelaar die sprekend lijkt op een groep van een groepenkast. Je vindt dan 2 of 4 schakelaars, als je de ene uitzet gaan de andere ook uit, dit komt omdat ze in verbinding staan met elkaar.

De hoofdschakelaar gebruik je als je alle stroom in het huis wilt uitschakelen. De hoofdschakelaar is dus de grootste en gaat boven alle andere. 

Een hoofdschakelaar is verplicht

Bouwvergunningen die na 2005 worden vrijgegeven, is het hebben van een hoofdschakelaar in woonhuizen verplicht. Oudere woningen die na 2005 groot verbouwd moeten en waarvoor ook een bouwvergunning nodig is die zijn ook verplicht een hoofdschakelaar geïnstalleerd te hebben. Onder NEN 2768 staan alle regels en wetten die te maken hebben met een hoofdschakelaar. Oudere woningen na 2005 zijn niet verplicht om een hoofdschakelaar geïnstalleerd te hebben maar dit is uiteraard wel veiliger.

Hoofdschakelaar installeren

Veel ongelukken gebeuren door te weinig kennis. Door de vele wetten en regels die in de meterkast gelden is het aan te raden om een elektricien te bellen. Elektricien Nieuwegein 24/7 is werkzaam in Nieuwegein en omstreken zo ook Nieuwegein. Elektricien Nieuwegein 24/7 heeft veel ervaren elektriciens in dienst die altijd voor u klaar staan.