Neophema werkgroep
Image default
Onderwijs

Je eigen circus maken in school, heerlijk voor je leerlingen!

Creëer en organiseer een circus in je school

Een circus spreekt enorm tot de verbeelding van kinderen. Circusacts, clowns, goochelaars of jongleurs, willen kinderen dat diep vanbinnen niet ook een beetje zijn? Wil jij in je school cultuur en kunst een plaats geven? Dan hoort circus er zeker bij. Het is volksvermaak, maar anderzijds ook heel veel techniek en samenwerking. Laat kinderen zelf in een circus spelen en organiseer circus workshop. Er zijn heel wat mogelijkheden. Geef je één workshop aan één groep leerlingen of laat je de hele school meedoen en maak je er een heuse dagactiviteit van, inclusief circusvoorstelling? Aan jou de keuze!

Circus workshops, aangenaam tijdverdrijf of leermoment?

Voor leerlingen is een workshop natuurlijk altijd een mooi moment. Ze zijn even weg uit de klas en uit de wekelijkse routine. Ze mogen lekker creatief aan de slag gaan en vermaken zich met hun klasgenoten. Toch wil je als schoolhoofd dat leerlingen ook iets bijleren. Maar hierover kun je gerust zijn. Leerlingen leren effectief ook iets bij in workshops. Ze leren voor een stuk wie ze zijn en waar hun interesses liggen. Daarnaast leren ze heel veel over hun medeleerlingen. Er wordt hun eveneens aangeleerd hoe je kunt samenwerken in groep. Een daarbij krijgen ze ook een heel aantal vaardigheden mee.

Een circusshow, iedereen toont zijn talenten

Heb je voor je activiteitendag op school het thema circus gekozen? Dan kan je hele school gerust deelnemen. Verschillende groepen volgen verschillende circus workshops. Later op de dag worden deze samengevoegd tot één groot spektakel. Maar dit is niet alles. Ook belichting, muziek, decorbouw en costuums maken zijn onmisbaar in het maken van een circusact. Elk kind krijgt een rol in het circus. De ene treedt liever op de voorgrond, de andere blijft liever discreet. De ene leerling zingt graag, de andere danst graag of brengt graag humor. Je kunt een circus gerust vergelijken met een onderneming: elke afdeling doet wat hij moet doen en samen is de zaak succesvol. Wat kinderen op jonge leeftijd in het circus allemaal leren, kunnen ze zeker gebruiken buiten de school en ook in hun latere leven. Kort gezegd: circus workshops zijn fun én leren tegelijk.

https://grotebroer.com