Neophema werkgroep
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe slijp je je eigen keukenmessen?

Er zijn veel verschillende methoden om messen te slijpen. U kunt een combinatie van een slijpsteen en een leren scheermesje gebruiken om uw messen gelijkmatig en schoon te maken. U kunt ook een metalen vijl gebruiken. De meest gebruikelijke methode is echter het gebruik van een slijpsteen. Het slijpen van uw mes is belangrijk voor de gezondheid van uw lemmet. Bovendien gaan scherpe messen langer mee als ze goed worden onderhouden en regelmatig worden geslepen.
Technieken

Voordat u begint met het slijpen van uw eigen messen, moet u de basisprincipes van het slijpen van messen begrijpen. U moet de verschillende soorten slijpers kennen, de verschillende geometrieën van de snijkanten, en de slijpsystemen en -stijlen. Zorg er ook voor dat het profiel van het mes niet verandert om aan een bepaald systeem of techniek te voldoen. Zorg er ook voor dat u de juiste geleider en braam voor uw mes gebruikt. U moet altijd een leren riem gebruiken om uw mes te stropen voor het slijpen.

Gebruik bij het slijpen van messen altijd de juiste hoek voor een bepaald type mes. Zo moet u bijvoorbeeld een fileermes nooit op een hard oppervlak slijpen. Maar als u survivalmessen moet slijpen, kunt u een bredere hoek gebruiken. Het is ook belangrijk om een slijpsteen te gebruiken die iets kleiner is dan je snijvlak. Op deze manier loop je niet het risico dat je mes breekt en je werk verpest.
Materialen

Er worden verschillende materialen gebruikt voor het slijpen van messen. Het eerste is het slijpmiddel, dat is het materiaal dat wordt gebruikt om het lemmet te slijpen. Veelgebruikte slijpmiddelen zijn diamant, wolfraamcarbide en alumina oxide. Andere zijn natuursteen en keramische stenen. Veel voorkomende slijphoeken zijn 17 graden, 20 graden en 30 graden. Andere materialen zijn onder meer bankstenen, blokvormige gereedschappen die speciaal zijn ontworpen voor het slijpen van gereedschap. Ten slotte is er de schuine kant, die het oppervlak van het lemmet beschrijft.

Een ander materiaal dat voor het slijpen van messen wordt gebruikt, zijn keramische koffiekopjes. Deze kopjes werken door materiaal van het lemmet van het mes te verwijderen. De beker zal licht verkleuren, wat betekent dat het keramiek staal van het lemmet verwijdert. Keramische koffiekopjes zijn een goede keuze voor het slijpen van messen, omdat ze in veel huishoudens gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Ze zijn ook ideaal voor het slijpen van waterstenen en diamantstenen. Een keramische koffiemok zal ook werken bij het slijpen van een mes.
Hoekgeleider

Een hoekgeleider voor het slijpen van messen is een eenvoudig hulpmiddel dat u helpt om dezelfde hoek op uw mes te handhaven tijdens het hele proces. Dit gereedschap kan slechts één hoek handhaven en is meestal ontworpen voor messen met een lemmethoek tussen 15 en 20 graden. Als u voor het eerst een mes slijpt, zal een hoekgeleider u helpen snel en gemakkelijk een scherpe rand te verkrijgen. Het kost u niet meer dan een minuut om hem in te stellen en te beginnen met slijpen.

Het kopen van de beste hoekgeleider voor het slijpen van messen is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Om het nog gemakkelijker te maken, kunt u kijken naar beoordelingen van klanten, die u een goed idee geven van de kwaliteit van het gereedschap. Op deze manier kunt u bepalen of het het geld waard is of niet. Als u niet zeker bent, kunt u altijd de hoogte van het mes meten met een muntstuk om een idee te krijgen van de dikte.
Gecoate honen

Gecoate honen voor het slijpen van messen zijn een goed hulpmiddel voor koks die regelmatig keukenmessen gebruiken. Deze gereedschappen worden gebruikt om messen te slijpen met een slijpmiddel met een korrelgrootte van 150-250. Veel kleinere messen zijn niet geschikt voor een hogere korrelgrootte. Voor grotere messen kan deze hogere korrel echter wel goed werken.

Er zijn veel manieren om messen te slijpen, waaronder met een steen of een stuk staal. Als u echter een perfect glad lemmet wilt, moet u ook een hoonpasta gebruiken. Een slijpmelk is speciaal samengesteld voor het slijpen van messen. De leren strop moet worden voorbereid met hoonpasta voordat u kunt beginnen met het slijpen van uw mes. Deze pasta zorgt ervoor dat het lemmet glad en gelijkmatig is nadat het slijpproces is voltooid.
Keramische plaat

Als u op zoek bent naar een goedkope manier om uw messen te slijpen van hoge kwaliteit, kunt u een keramische plaat proberen. Deze platen zijn ideaal voor het slijpen van keramische messen, en ze kunnen ook worden gebruikt om uw wetsteen vlak te maken. Als u niet van de textuur van een keramische plaat houdt, kunt u een andere slijpsteen kopen om in plaats daarvan te gebruiken. Het is echter niet nodig om telkens een nieuwe steen te kopen wanneer u een mes slijpt. Dit type slijpsteen is niet duur en wordt geleverd met drie basiskorrels: 400, 600, en 1000#.

U kunt ook een ongeglazuurde keramische schaal gebruiken om messen te slijpen. Een grotere keramische schaal biedt meer werkruimte. Hoewel deze methode niet wordt aanbevolen voor langdurig gebruik, kan ze worden gebruikt wanneer u geen ander slijpgereedschap ter beschikking hebt. Het enige wat u hoeft te doen is de schaal omdraaien en het mes bij het handvat pakken. Hierdoor krijgt het lemmet een mooie, scherpe rand. Het proces duurt een paar minuten en zou relatief eenvoudig moeten zijn.
Oliehoudende stenen

Bij het kiezen van een steen voor het slijpen van messen,