Neophema werkgroep
Image default
Gezondheid

Wat kun je doen tegen snurken?

Doordat snurken afhankelijk is van verschillende factoren, betekent het helaas ook dat er niet direct een goede oplossing is voor snurken. Toch zijn er wel een aantal tips voor je. En de Buteyko-methode kan er wel voor zorgen dat je rustiger slaapt en het snurken eventueel minder wordt of zelfs verdwijnt. Snurk jij tijdens het slapen en heeft je partner hier last van? Veel koppels hebben er mee te maken en ze hebben hier vaak geen oplossing voor. Ben jij benieuwd wat je kan doen tegen snurken? Vaak ligt de oorzaak bij het de levensstijl, de hoeveelheid slaap en jouw ritme. We geven je aan aantal goede tips tegen snurken in deze blog.

 

  1. Het krijgen van voldoende slaap: om snurken te voorkomen is het verstandig om een stabiel slaapritme te hebben. Dit kun je doen door jouw wekker elke dag op een vast tijdstip te zetten en elke avond op een vaste tijd naar bed te gaan. Een stabiel slaapritme zorgt ervoor dat je rustiger slaapt en waardoor je minder snel last zult hebben van snurken.
  2. Slaap op je zij: Wanneer je op je rug ligt wordt hierdoor je luchtweg sneller geblokkeerd. Dit kun je voor een gedeelte al voorkomen door op je zij te slapen.Snurken komt het meest voor wanneer we op onze rug liggen. Dit komt omdat spieren zoals de tong en de huig verslappen.
  3. Minderen met alcohol: Alcohol zorgt er voor dat je spieren verslappen. Met name een verslapte mond, tong en keel veroorzaken de snurkgeluiden.
  4. Eet niet voor het slapen gaan: Zorg dat je ruim 2 uur voor je gaat slapen geen zware maaltijd meer eet. Wanneer je dit wel doet, vergroot je de kans op snurken die nacht. Door te eten, komt er meer druk op je longen te staan waardoor je ademhaling meer oppervlakkig wordt. Daardoor versnelt je ademhaling, waardoor er meer lucht circuleert en de kans groter is dat je snurkt.
  5. Buteyko ademhaling: Dr. Buteyko heeft een methode ontwikkeld die de ademhaling normaliseert. Tijdens een Buteyko-cursus word je de juiste manier van ademhalen aangeleerd en kun je deze verder trainen. Wanneer de Buteyko-methode genormaliseerd is, komt snurken steeds minder voor en slaapt met beter. Wanneer je deze ademhalingsmethode onder de knie hebt, zal je ’s nachts rustiger slapen.
  6. Heb je een verkoudheid? Behandel deze dan: Zorg ervoor dat je tijdig je verkoudheid behandelt. Tijdens een verkoudheid raakt je neus verstopt en ben je verplicht door je mond te ademen, waardoor de kans op snurken vergroot wordt. Het voorkomen van snurken tijdens je verkoudheid kan je doen door bijvoorbeeld een neusspray te gebruiken om vrijer ademen en de kans op snurken te verkleinen.

 

 

https://buteyko-limburg.nl/de-buteyko-methode/