Neophema werkgroep
Image default
Aanbiedingen

From Bean to Cup: Hoe uw ochtendkoffie wordt gemaakt

Heb je ooit nagedacht over de reis die je ochtendkoffie aflegt van boon tot kopje? Het proces lijkt misschien vrij eenvoudig, maar er komt heel wat bij kijken om ervoor te zorgen dat u een smaakvol, aromatisch kopje koffie krijgt. Laten we eens kijken naar de stappen die nodig zijn om uw favoriete drank te maken. 

 

Oogsten en verwerken van koffiebonen 

De eerste stap bij het maken van je ochtendkoffie is het oogsten van de bonen. Hiervoor worden rijpe bessen geplukt van de takken van een koffieboom (ja, het zijn echt bomen!). Eenmaal geplukt, worden deze bessen verwerkt volgens de natte of droge methode. Bij de natte methode worden de bessen gesorteerd en gepulped voordat ze worden gefermenteerd en gewassen; hierdoor wordt alle schil, pulp of resterend fruit materiaal rond de boon verwijderd. Bij de droge methode wordt de schil van de kersen verwijderd en worden de bonen gedroogd, zodat ze kunnen worden opgeslagen voor later gebruik. 

 

Koffiebonen branden en malen  

Eenmaal geoogst, ondergaan koffiebonen een proces dat branden heet – hier komen al die heerlijke aroma’s vandaan! Tijdens deze fase breekt de hitte het zetmeel in de bonen af tot suikers, waardoor unieke smaaknuances ontstaan. Na het branden worden de bonen gemalen tot hun textuur op zeezout of zand lijkt. Verschillende maalgroottes beïnvloeden hoe snel het water erdoor gaat tijdens het zetten; fijnere bonen trekken sneller weg dan grovere. 

 

Uw koffie zetten  

Als alles goed is voorbereid, is het tijd om te zetten! Dit is wat al die smaken en aroma’s samenbrengt die tot nu toe zijn ontwikkeld. Afhankelijk van je voorkeur (en het type brouwmachine) zijn er verschillende manieren om de smaak uit de koffiedrab te halen, waaronder het gebruik van immersie (pour-over) technieken of zelfs drukgestuurde espressomachines. Kijk zeker eens op www.koffiehenk.nl voor een ruim assortiment koffiebonen van hoge kwaliteit. 

 

https://www.koffiehenk.nl/