Neophema werkgroep
Image default
Zakelijk

Nederland is kampioen in het deeltijdwerken!

Percentages

65% van de Nederlandse vrouwen werkt in deeltijd. Even ter vergelijking, in Duitsland, het land op de tweede plek, werkt er 48% van de vrouwen in deeltijd. Het gat tussen de nummer één en twee is dus gigantisch. Onder de mannen is dat gat er ook. Alleen dan wel iets minder groot. 22% van de Nederlandse mannen werkt in deeltijd, in Duitsland is dat 11%.

Onbetaald

Wel werken de vrouwen – in heel Europa – veel meer onbetaald. In Nederland is dat ongeveer vier uur per dag, het land waar dat het meeste gebeurd is Portugal. Met vijf uur per dag. Vrouwen doen voornamelijk onbetaald werk zoals schoonmaken, bij de kinderen zijn of kraamverzorging. Mannen maken ook onbetaalde uren, alleen stukken lager dan dat vrouwen dat doen. De Nederlandse man is gemiddeld gezien twee uur per dag onbetaald aan het werk. Evenveel als de mannen in België, Italië en Frankrijk.

Arbeidsdeelname

Wel heeft Nederland, in vergelijking met andere Europese landen veel arbeidsdeelname van mannen én vrouwen.

Flexwerkers

Ook hiermee is Nederland de kampioen. In ons land hebben we ontzettend veel flexwerkers. Dat zijn werknemers zonder vast contract, denk aan oproepkrachten, uitzendkrachten en werkenden met tijdelijke contracten. In Nederland zijn vier op de tien werkende een flexwerker. Wel is het zijn van een flexwerker niet altijd fijn. Zo wordt je tijdens een crisis vaak snel ontslagen en krijg je over het algemeen minder loon. Vaak zijn flexwerkers migranten, vrouwen of praktisch opgeleide mensen.

Loon

Veel mensen maken de stap van deeltijd naar fulltime niet omdat werken momenteel simpelweg niet loont. Veel mensen die nu deeltijd werken krijgen in combinatie met de huurtoeslag meer geld, dan dat ze 40 uur in de week gaan werken zónder huurtoeslag.

Uitzendbureau Maastricht

Mocht je je nu willen aansluiten bij de grote groep deeltijders, of toch juist fulltime gaan werken. Maar gaat het solliciteren erg lastig. Dan kun je altijd aankloppen bij de uitzendbureaus verspreidt over heel Nederland. Zo ook het uitzendbureau Maastricht.

https://www.atwerkvandaag.nl/