Neophema werkgroep
Image default
Recreation / Pets

Vlooien komen overal voor

Al dagen word je geteisterd door hevige jeuk. En niet alleen jij, maar ook je huisdier lijkt meer niet op te kunnen houden met krabben. Het eerste wat in je opkomt: vlooien in huis. Vlooien heb je echter nog nergens in huis gezien. En daarom is het handig om te weten hoe je een vlooienbeet herkennen kunt!

Vlooien bij honden, katten en mensen of in huis

Vlooien zitten zowel bij honden als bij katten en bij mensen. Een vlooienbeet herkennen bij dieren en mensen doe je zo:

  • Een vlooienbeet herken je aan een rood bultje met middenin een wit of rood gekleurd puntje.
  • Bij huisdieren is daarnaast een vlooienbeet te herkennen aan de korstjes die eromheen ontstaan door het krabben.
  • Kijk eens in de vacht van je huisdier of je zwarte puntjes aantreft, wat de uitwerpselen van vlooien zijn waaraan je een vlooienbeet herkennen kunt.

Gebeten door een vlo. Wat nu?

Oké, nu weet je hoe je een vlooienbeet herkent. Maar wat moet je doen als je gebeten bent door een vlo? Behalve erge jeuk is er in principe niets ergs aan een vlooienbeet. Mocht jij of je huisdier nou allergisch zijn voor vlooienbeten, dan wordt het een ander verhaal. De huid kan dan ernstig geïrriteerd raken. Bij huisdieren leidt dit met het hevige krabben tot haaruitval. Ook bij mensen kan een bacteriële infectie het gevolg zijn als je continu aan het krabben bent. Breng in deze gevallen een bezoek aan de dierenarts of aan de huisarts.

Vlooienbeet behandelen

Als jij of je huisdier niet allergisch is voor een vlooienbeet, dan hoef je de vlooienbeet in principe ook niet te behandelen. Het bultje en de jeuk verdwijnen vanzelf. Eventueel kun je een verzachtende zalf op de bultjes smeren. Ook al verdwijnen de vlooienbeten vanzelf, de vlooien gaan niet uit zichzelf weg. Dus het wachten is dan op een volgende vlooienbeet. De enige manier om een vlooienbeet te voorkomen, is door de vlooien in huis te bestrijden.

Vlooien in huis bestrijden

Als je weet dat vlooien gemiddeld zo’n 50 eitje per dag leggen, kun je wel nagaan dat wanneer je geen ongediertebestrijder laat langskomen om de vlooien te bestrijden, dat je binnen de kortste keren een heuse vlooienplaag in huis hebt. Om de rest van je leven nou krabbend door te gaan, is nogal wat. Dus voorkom een vlooienbeet bij je huisdier en bij jou en schakel professionele vlooienbestrijding in.